martes, 1 de noviembre de 2016

POBRES I GRASSOS

Una notícia anglesa ens explica que els experts avisen que al 2020, 3 de cada 5 infants de famílies de baixos ingressos seran grassos. Diuen que és un aspecte que pels costos comença a preocupar al sector sanitari, ja que en el futur ens presenta més problemes de salut amb les despeses que això suposa.
La segregació escolar contribueix a la segregació de salut ja que depenent de la teva classe social tens més números de ser obès, fenomen que s’observa paral·lel al del consum de tabac; a grosso modo seria que el fabriquen els rics i educats perquè fumin els pobres i menys educats, bé de fet, en un altre aspecte i allunyant-nos un xic passa semblant amb els països rics i les armes. Per qui vulgui saber més del món de l’armament, que visiti el web del centre Delàs d’estudis per la Pau.
Tornant al tema que ens ocupa, com sempre quan parlem de menjar, a la notícia apareix el menjar escombraria: es parla de prohibir la publicitat durant la programació infantil o bé d’un impost sobre les begudes ensucrades. Segurament són mesures també convenients, a nivell educatiu d’entrada sembla interessant restringir les ensenyances que la publicitat imparteix als infants. De totes maneres, al nostre país seria una mesura complicada. No tan sols perquè els anunciants tenen una gran capacitat d’influència en les televisions sinó perquè molts nens i nenes de casa nostra consumeixen televisió d’adults.
PERÒ tenim un sistema educatiu saludable? Es cuida l’autoestima dels nostres infants? Es treballa per una major comprensió de la publicitat i els mitjans de comunicació? Es té prou cura de la important franja del menjador escolar als centre educatius? Es contempla l’activitat física de manera global dins el centre educatiu? Es pot recuperar  l’esport escolar o està definitivament sentenciat per  l’esport federat? S’incentiva la pràctica esportiva dins el centre tant per nens com per nenes? (s’actua educativament en el pati?).

Moltes qüestions que ens haurien de portar a reflexionar sobre l’educació escolar i familiar de les nenes i els nens pel que fa a la seva salut. 

Quan pensava sobre aquests interrogants, m’ha vingut al camp un article que vaig escriure fa un temps amb la Laura Carbonero quan compartíem inquietuds pedagògiques, ara amb la Laura compartim una amistat de caire més educatiu en sentit ampli. L’article el vam titular La pràctica esportiva en edat escolar i la prevenció de l’obesitat  

Tornant a la notícia que m’ha fet pensar en aquesta entrada, és només una notícia però no parla de la promoció de l’activitat física com a element dins un estil de vida saludable, què també ens portaria a parlar de la prohibició del moviment, del cos com diria Ken Robinson al seu famós vídeo de les escoles maten la creativitat, dins l’horari de moltes escoles.

Josep Maria López Madrid

No hay comentarios:

Publicar un comentario