domingo, 20 de noviembre de 2016

BATAMO: UN RACÓ COOPERATIU DE LLENGUA PER A CICLE INICIAL (I+)

Avui us parlarem d’un fantàstic joc de Djeco per a muntar un racó cooperatiu dins l’àrea de llengua (qualsevol llengua). És un joc perfecte per a un grup de 4 alumnes i per jugar en parelles.
La dinàmica és molt simple i coneguda però la presentació del joc (il.lustracions) i el gran format de les lletres i cartes el fan molt interessant i motivador.

En primer lloc cal repartir les cartes entre les dues parelles de manera que quedin en dues piles cap per avall.  Hi ha dos tipus de cartes: cartes lletra i cartes tema.

En contar tres les dues parelles treuen una carta i la col·loquen, girada, al centre de la taula. La primera parella que pronunciï una paraula que contingui les dues lletres guanya les dues cartes.
En el cas que apareguin una carta lletra i una carta tema (animals, ciutats, noms i colors) al mig de la taula, la parella que digui en veu alta una paraula relacionada amb el tema, utilitzant la lletra, guanya les dues cartes.
Si apareixen dues cartes tema les parelles han d’escriure 5 paraules de cada tema en un tros de paper. Guanya les dues cartes la parella que acaba primer i revisa amb atenció com s’escriuen les paraules.
Les possibilitats i variants són moltes i molt diverses, per exemple, que juguin escrivint les paraules, que juguin escrivint oracions, que apareguin aspectes ortogràfics o gramaticals treballats a l’aula...així podríem utilitzar el racó per cursos superiors.
Una altra possibilitat és afegir cartes de camps semàntics que ens interessin, per exemple:

La partida s’acaba quan una parella es queda sense cartes.

Una altra possibilitat és establir una normativa cooperativa on l’objectiu de la partida sigui comú i/o on tothom tingui una tasca específica que, en posar-la en comú, es pugui aconseguir la fita proposada, per exemple, arribar a un nombre establert de paraules, no fer més de X faltes d’ortografia, aprendre com s’escriuen X paraules, ...

David Sánchez Sánchez

No hay comentarios:

Publicar un comentario