domingo, 26 de octubre de 2014

L'EDUCACIÓ PRIMÀRIA HA DE CONTRIBUIR A...(2n objectiu)

Tenir consciència del valor del treball individual i col·lectiu i desenvolupar hàbits d’esforç i treball en l’estudi, així com actituds de confiança, amb iniciativa personal, autodisciplina, sentit crític, responsabilitat, curiositat, interès i creativitat en l’aprenentatge.
Es pot tenir consciència del treball individual quan bàsicament s’han d’obeir ordres? On resta l’autonomia/autogestió del treball individual que facilita la consciència real de les pròpies accions? Té l’alumnat capacitat de decisió/organització del seu treball individual?
La iniciativa personal és tinguda en compte a les aules? Es tenen en compte els interessos/motivacions personals? Pensem que la iniciativa personal és respondre sempre a les demandes del professor/a sense emetre cap queixa?
És possible l’autodisciplina a l’escola sense autonomia real?
De quina manera poden els nens i nenes prendre consciència del valor del treball col·lectiu? Es pot fer fomentant la competitivitat individual? De quina manera podem fer i valorar els treball col·lectius?
Com treballem amb els nens i nenes que tinguin confiança en les seves possibilitats? Els permetem que s’equivoquin per aprendre? Recordem a alguns que són uns inútils o que no saben fer res de bo? Marginem directament o indirectament (amb ritmes homogenis o traient-nos fora de l’aula...) a l’alumnat que no segueix un ritme prefixat?
Què entenem per sentit crític? En algun moment treballem la capacitat crítica de l’alumnat? I que sigui capaç de valorar críticament la seva realitat escolar? Algun cop li demanem que valori la críticament la seva feina? I la nostra feina?
Es pot treballar la creativitat en l’aprenentatge si totes les activitats les donem ultra pautades? Es creativitat deixar escollir un color a l’hora de pintar o subratllar? Veiem creativitat als nostres passadissos o la repetició de models constant?
Molts i altres interrogants ens sorgeixen, però ja que parlem de creativitat no està de més, veure o tornar a veure el vídeo que ens planteja que tal vegada les escoles estiguin matant la creativitat


Josep Maria López Madrid

No hay comentarios:

Publicar un comentario