domingo, 6 de marzo de 2016

LA ALEGRÍA EN LA ESCUELA DE GEORGES SNYDERS

Aquest és un llibre com tants que ens ajuden a pensar en la vida escolar, però segurament val la pena llegir-lo ja només pel títol. En temps de pressió pels exàmens a dojo que es fan des de les escoles; perquè es critiquen les proves de competències bàsiques, però no gaire la multitud de proves a les quals sotmetem als nens i nenes, cada cop de més petits, recordant aquella vella premissa de si avaluem per educar o eduquem per avaluar.




Doncs bé, en la nostra època de valoració de resultats, on gairebé sentim de remor aquella frase tan ignorant i tan perjudicial per la salut de la “letra con sangre entra”, em sembla més que interessant parlar de si l’alegria ha d’estar present a l’escola i de quina manera. Es pot ser feliç a les nostres escoles? Es gaudeix en el dia a dia a l’aula? O aquí no han venido a divertirse? ;( o aquell encara més trist educativament parlant, el temari és el que és, com si algú obligués a part del professorat a avorrir fins i tot a les pedres. Es pot aprendre sense passió? Sense diversió? Sense bon ambient?
El llibre que recordem, serveix per pensar molts aspectes, i en algun cas el podem trobar desfasat, però a tall d’exemple, dos petits paràgrafs que segurament ens poden ajudar a entendre alguns dels actuals problemes del nostre sistema educatiu, alhora que veiem com n’és d’interessant la seva lectura...
 Cuando los niños no obtienen alegría de la escuela, cuando se aburren, continúan, sin embargo, trabajando poco o mucho, al estar sostenidos por la disciplina familiar, por las buenas costumbres adquiridas al principio de su escolaridad, -y por las perspectivas de bellas carreras que sus familias les dejan entrever.
Pero los niños de clases explotadas que no disponen de estos incentivos, “abandonan” rápidamente lo que no les interesa –y entonces el instituto no tiene más que constatar que no están en su lugar.
A més, parla de viure alegria cultural als centres educatius, fascinant concepte, oi?



Josep Maria López Madrid

No hay comentarios:

Publicar un comentario