lunes, 15 de febrero de 2016

PREVENIR I TRACTAR ELS ABUSOS SEXUALS A LA INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA

Recentment l’actualitat de nou ens copeja i ens recorda la problemàtica dels abusos sexuals a menors a la nostra societat, on s’estima que un de cada cinc infants és víctima de violència sexual.
No em pot deixar de venir al cap què podria dir una part de l’opinió mediàtica si aquest darrer cas hagués succeït en un centre públic, què s’hagués dit de l’ensenyament públic, del funcionariat, de sort que a la privada es fan les coses amb seriositat... no vull pecar de demagog i injust, ja que a més desconec de primera mà el cas dels Maristes, per això, no opino d’aquest cas concret, però a vegades són comentaris que se senten i en canvi obliden el que recentment ha tornat a recordar l’OCDE: la manca d’igualtat d’oportunitats del nostre sistema educatiu.
Però tornant al tema que ens ocupa, la desgràcia que assota la nostra societat civilitzada ens serveix per recordar de quina manera podem prevenir o detectar aquests casos.
Per entendre-ho un xic més, ens podem acostar al clàssic llibre Por qué las familias abusan de sus hijos.
La Fundació Vicki Bernadet “que treballa, des de 1997, en l’atenció integral, prevenció i sensibilització dels abusos sexuals a menors comesos en l’àmbit familiar i de l’entorn de confiança del nen/a” ofereix cursos i activitats.
La fundación Rana, creada per prevenir l’abús sexual infantil, ens facilita un apartat de recursos amb lleis, actualitat, llibres, etc.
El Consell d’Europa ha editat un conte En Kiko i la mà on explica la “regla d’en Kiko” una guia senzilla per a famílies, educadors/es que volen ajudar als infants a evitar el contacte físic inadequat, a saber com reaccionar en cas que una situació els incomodi i a qui dirigir-se per demanar ajuda.




Editat per la Confederación Española De Asociaciones de Padres y Madres de Alumnos, el conte Ojos verdesa través de la lectura compartida del cuento, esta publicación ofrece a padres y madres una herramienta lúdica para fomentar el diálogo con sus hijos e hijas de 6 a 12 años sobre la prevención del abuso sexual”.
Ep! No badis! és una guia pedagògica per a la prevenció de l’abús sexual i altres maltractaments infantils, què a banda d’una guia didàctica amb moltes activitats per cicle mitjà i superior; i coneixement al voltant del tema, conté un recull de recursos.
Ampliant una mica la temàtica, per secundaria també trobem la guia didàctica “Projecte de formació per a la prevenció d’abusos sexuals entre iguals en adolescents”

Josep Maria López Madrid




No hay comentarios:

Publicar un comentario