domingo, 25 de octubre de 2015

LES AVENTURES DE LA LAURA I EN JOAN: Els contes sobre la recerca a Catalunya

LES AVENTURES DE LA LAURA I EN JOAN:

Acaba de sortir el darrer conte de la col·lecció  “La Laura i en Joan a una recerca molt espacial”, el n. 22 de la col·lecció, que ens acosta a les investigacions sobre els planetes de fora del nostre sistema solar (els darrers títols de la col·lecció els podem trobar en català i anglès).




Especial és cada cop que en surt un a la llum, malgrat que com és normal, les emocions són més petites com més contes porto escrits. Dic porto escrits, però de fet, és una idea meva d’elaboració col·lectiva, és a dir, no deixen de ser un treball en equip amb els centres de recerca que hi participen, editor, il·lustradora, Direcció General de Recerca..., en fi tota la gent que contribueix a que el producte final arribi a bon port.
Els contes pretenen acostar el valor de la recerca que es fa a casa nostra alhora que incentiven vocacions científiques, estan a totes les escoles de casa nostra i biblioteques publiques, a banda d’internet. Al principi s’elaborava una guia didáctica (amb activitats de comprensió lectora, d’ampliació, proposta de sortides o recursos didàctics com sopes de lletres i trencaclosques;  darrerament s’opta per activitats interactives digitals 
A més a més, es disposa d’un maleta pedagògica pel conte de Aqüicultura, l’activitat se centra en l’equilibri a les xarxes tròfiques en l’àmbit marí, donant a conèixer l’impacte ambiental i els efectes de la sobreexplotació d’una espècie concreta: el mero.



No queda tot aquí, també hi ha la possibilitat de demanar el contacontes perquè us visitin a l’escola la Laura i en Joan amb algunes de les seves aventures de recerca: lingüística aplicada, fotònica, nanotecnologia i arqueologia. 

Evidentment no tan sols trobem el valor de la recerca en cada conte, també compten amb l’interès de ser un material molt actual, atès que ens acosten, dic acosten perquè també m’ho fan a mi quan tinc el privilegi de rebre les explicacions dels centres de recerca sobre les seves investigacions, recerques que s’han fet o s’estan fent a casa nostra de temàtiques diverses i fascinants: arqueologia de guerra, biologia de la conservació, fotònica, biomedicina, transplantaments, enginyeria, economia, biomedicina, tecnologia, neurobiologia, paleontologia, biologia, informàtica o medicina.



En el disseny dels contes també es tenen en compte altres aspectes educatius: continguts curriculars, coeducació, alimentació, etc. que poden servir per treballar-los a l’aula o a casa.


Josep Maria López Madrid

No hay comentarios:

Publicar un comentario