martes, 13 de enero de 2015

CREANT LLIBERTAT. EPISODI PRIMER: LA LOTERIA DE NÉIXER

En ocasions ens cal un nou compartir,  una nova lectura, una càlida audrició d’arguments, d’algunes reflexions, de vells dubtes per tal de reforçar els nostres pensaments,  els nostres buits i tornar a omplir les nostres dreceres, els nostres discursos i, en definitiva, els discursos que transmetrem als nostres, alumnes i fills.

En ocasions, també, cal veure l’educació com quelcom intern per poder projectar-la cap enfora. Cal un educar-se per educar i un reflexionar per fer créixer.

Això és el que proposen des de Creating Freedom i, concretament, des del seu documental The Lottery of Birh, una revisió de les relacions entre la llibertat, el poder i el control social. Unes didàctiques reflexions realitzades per acadèmics de renom relacionats amb el camp de l’economia, la ciència, la medicina, la política, la història, la sociologia, la psicologia,  el periodisme, la literatura i  l’espiritualitat en relació a com  sortir d’un abominable model de societat que ens arrossega i ens engoleix en un entramat de valors, creences i comportaments que s’allunyen cada vegada més d’una visió i acció  lliure i conscient del món, del nostre món.


Quin és el paper de l’educació en el control social? Pot i ha de ser políticament neutral? Ho som nosaltres?
I el treball? De quina manera empenta a la disciplina ideològica dins i fora de la feina? ÉS una metàfora de la democràcia real existent? És aquest fet aplicable a l’escola?
És possible avançar, com a alumne, com a individu, com a societat sense qüestionar i qüestionar-se, sense introspecció?
Pot esdevenir la creativitat,  la generació d’alternatives creatives,  una solució cap a la nostra transformació i la transformació del nostre context? Què en pensem a l’escola? Què en fem?

Aquestes i d’altres qüestions formen part d’aquest interessant  conjunt d’entrevistes a estudiosos i activistes vinculats a diferents camps del coneixement.
Personalment representa la necessitat de , cada cert temps, no sentir-se sol.

… la persona que entra en un sistema de autoridad ya no se ve a sí misma como actuando bajo su propia voluntad, sino que se ve a sí misma como un agente que ejecuta los deseos de otra persona (Milgram, 1974: 133).

The lottery of Birth
Creat i produït per Raoul Martínez i Joshua Van Praag

No és un documental gratuït.Es pot llogar per una setmana per uns 5 euros. És un documental en anglès amb subtítols en castellà. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario