jueves, 29 de mayo de 2014

L'ESCOLA CONTRA LA DEMOCRÀCIA?


Vivim en un sistema polític anomenat democràcia, que es pot interpretar de diferents maneres. Però a l’escola no és gens estrany trobar-se que no existeix cap de les interpretacions que es fan a la vida real. Ni quan parlem de democràcia sota mínims: votar cada quatre anys i on bàsicament la resta del temps s’observa amb passivitat, de tant alguna protesta/queixa i s’obeeix amb desgana les iniciatives que sorgeixin des del poder polític.
Però és clar, que si parlem d’escola, no tenim perquè conformar-nos amb la idea mínima. Podem estendre iniciatives que faciliten que l’alumnat participi activament de la vida de l’aula, de les decisions que es prenen tan a nivell acadèmic com de convivència, per no dir de relació amb l’entorn.
De totes maneres, tothom té clar que l’escola ha de forjar la futura ciutadania democràtica? O bé ha de formar futures persones obedients? Els nens i nenes han d’obeir o també han de tenir més pes a les institucions educatives (pa lo bueno y pa o malo, és a dir assumint les responsabilitats de les seves decisions/accions)? O l’escola ha de ser una mena de sistema precarcelari on tot es basa en que els nens i nenes obeeixin o sinó són castigats? L’escola ens ensenya fer-nos responsables dels nostres assumptes? ...?


Els interrogants són molts...

Josep Mª López Madrid

No hay comentarios:

Publicar un comentario