domingo, 4 de febrero de 2018

EDUCAR CONTRA LA PROPAGANDA FAKE


Fent una ullada al Dallaws News he trobat una contribució que m’ha semblat interessant perquè Mandy Stewart reflexiona a partir de la seva experiència com a mare com es pot lluitar contra les fake news, contra les mentides que cada cop més inunden el nostre panorama mediàtic.

M’ha semblat interessant perquè va a l’essència de l’educació tantes vegades oblidada als nostres centres educatius, aprendre per la vivència no perquè t’ho expliquin. La reflexió està situada en el context d’EEUU però ens és plenament vàlida.

Explica com el seu fill va detectar les mentides que deia un polític que volia ser presidents sobre els mexicans, perquè sabia què mentia? Perquè en aquella època tenia un mestre d’origen mexicà i companys/es de classe que també ho eren. Ell ho coneixia de primera mà, convivia amb ells/es i ja veia que el que explicava aquell polític era mentida.

M’ha agradat aquesta reflexió perquè, tot i que sempre ho ha estat, darrerament cada cop veiem menys periodisme ben entès i més propaganda poc preocupada de dir un mínim de veritat. I els mitjans, com a poderosos forjadors de la nostra cosmovisió del món, eduquem molt al nostre alumnat i les seves famílies.

Per això, la redactora ens diu que ha arribat a la conclusió que el millor que pot fer per educar al seu fill contra les notícies falses és proporcionant-li experiències vitals amb gent variada, que conegui altres persones i cultures per conèixer la realitat de primera en primera persona i després no l’ensarronin amb històries.

Curiosament, al contrari que algunes famílies, només volen aïllar els seus fills o filles socioeconimicaculturalment, els estan condemnat a creure’s les fake news? ;)

Josep Maria López Madrid

No hay comentarios:

Publicar un comentario