domingo, 27 de abril de 2014

LA PREINSCRIPCIÓ ESCOLAR I L'OBSTINACIÓ DE LA GENT POBRE


La preinscripció escolar d’enguany ha arrencat amb crítiques per part de la FAPAC; entre d’altres, afirmen que es vol beneficiar l’escola concertada.
Davant d’això, se’ns plantegen alguns dubtes sobre a qui beneficien els criteris de preinscripció que donen els punts necessaris per accedir als centres educatius catalans: a qui beneficia la zona única? [que es pugui escollir escola independentment d’on es visqui dins el poble o ciutat]
I tenir més punts perquè el pare o mare hagi anat anteriorment al mateix centre? ...?
Respecte la zona única, teòricament és una mesura per oferir igualtat d’oportunitats en l’elecció de centres a tota la població, alhora que promou la competitivitat entre escoles. És clar que això també ens pot fer qüestionar si les escoles han de competir en una mena de lliure mercat, que en altres aspectes de la societat hem vist quines conseqüències comporta.
Alhora, ens expliquen Ricard Benito i Isaac González que la zona única beneficia la gent amb més recursos econòmics que són els que es poden desplaçar amb més facilitat lluny del seu domicili, així que si es perd el dret de proximitat de residència respecte al centre, quina llibertat per tothom realment es guanya, o només alguns la guanyen?
Però hi ha llibertat per escollir real? Totes les famílies tenen la mateixa informació i coneixement per poder escollir la millor escola?
De totes maneres, sabem que això de la igualtat d’oportunitats a la pràctica no és gaire real perquè la gent més pobre a nivell educatiu i econòmic tendeix a pràctiques masoquistes ;) Sempre escullen escola pública en les zones que hi ha una presència molt elevada d’escola privada/concertada.
Per no dir de la població immigrant de baix nivell adquisitiu i/o cultural, tenen una obstinació pertinaç en acudir a l’escola pública menyspreant l’escola concertada, estem parlant de discriminació? Els agraden fer recreacions de l’ONU a l’escola pública?
Curs 2011-2012: un 31,4 % de l’alumnat de les escoles catalanes van a escoles concertades. Feu apostes del nivell social, econòmic i cultural de les famílies que hi assisteixen? També en podeu fer sobre el seu lloc de procedència...
Josep Maria López Madrid

No hay comentarios:

Publicar un comentario