domingo, 17 de enero de 2016

ELS PAIOS GOVERNEN EL SISTEMA EDUCATIU


Acabant l’any, veig una interessant notícia que m’ha fet reflexionar sobre els nostres prejudicis ètnics, també en vivim de gènere, però la notícia ens remet a la població gitana al sistema educatiu. La notícia és d’una campanya prové de l’entitat Fundación Secretariado Gitano que fa molt anys que treballa per la inclusió social de la comunitat gitana; amb una molt bona idea, pretén sensibilitzar sobre la discriminació que es produeix envers els gitanos i gitanes als mitjans; com podeu veure la idea és original: el diari “Payo today.
Però tornant al nostre territori escolar, estan estigmatitzats els nens i nenes gitanos al nostre sistema educatiu? Evidentment si ho estan a la nostra societat, no ens podem creure del tot que en el nostre àmbit no succeeixi.

És possible que a vegades, encara que haguem actuat bé, haguem pensat què no acabàvem de tenir la resposta que volíem d’una família perquè era gitana? És possible que en una altra situació similar no haguem pensat en l’origen ètnic de la seva família? O si era d’Andalusia o catalana? És possible que haguem pensat el mateix que amb els gitanos amb immigrants de països més pobres?
Em sembla que són preguntes interessants per a reflexionar, a la que alguns podríem no tenir respostes impol·lutes, el tema és plantejar-s’ho per no caure en errors i injustícies. El que segur sabem els que hem treballat amb alumnat gitano és que les seves famílies són com les paies o les de la resta d’indrets, n’hi ha de tot i habitualment totes les famílies volem el millors pels nostres fills i filles, una altra cosa és que ho fem bé.
Però això ens portaria a un altre debat sobre la importància del nivell socioeducatiu de les famílies en l’actitud dels nens i nenes a l’escola, que segurament serà més encertat que deliberacions ètniques, per molts casos particulars que les puguin justificar. Com assenyalava Jordi Sebastià parlant dels gitanos en educació "les xifres de fracàs escolar que es manegen són de fracàs del sistema educatiu”. 




Per pensar-hi, aprendre’n més i obtenir recursos hem visitat alguns llocs web interessants. Un és el document El poble gitano i l’educació  debat impulsat per la Fundació Bofill on podem aprendre molt de l’experiència i reflexió de gent que hi ha treballat, experts de què funciona amb perspectiva històrica i per què. Així com opinions igualment interessants des del propi col·lectiu gitano.
Un altre lloc on recórrer és l’Asociación de enseñantes con gitanos.
Entre d’altres aspectes, podem comprovar que organitzen jornades educatives (en fan des del 1980), de les que a més podem trobar disponibles a la seva web les ponències i experiències que n’han fet a partir del 2007.
També podem trobar una fundació publica promoguda pel Ministerio de Educación: el Instituto de cultura gitana de la que en destacaríem el seu apartat de publicacions, dins el qual podem trobar Los colores de la escuela una proposta didàctica per incloure el treball de la cultura gitana en el tercer cicle d’educació primària.

També ens pot ser d’interès ...

-El programa dedicat al català dels gitanos de Caçadors de paraules .
-El programa de 60 minuts Memòries gitanes. L'altre genocidi “una història que explica l’origen, el context i el destí que van tenir els gitanos europeus durant la Segona Guerra Mundial” .
-Guia pràctica para periodistes que ens permet a banda d’aprendre, donar idees per treballar els mitjans de comunicació a l’aula.
En aquest tema, com en tants d’altres, tenim molt per aprendre, nou us sembla?


Josep Maria López Madrid

No hay comentarios:

Publicar un comentario