viernes, 30 de enero de 2015

ESTIMULAR LA LECTURA A CASA

"La implicació de la familia és un factor determinant per assolir l’èxit escolar. El suport que es pot oferir des de casa és bàsicament afectiu, de proximitat, quotidià, de fer vore i viure la lectura com necessari per al creixement Intel.lectual dels xiquets i xiquetes."

martes, 20 de enero de 2015

EL MENJAR I LES MENTIDES PODRIDES

Venim d’unes dates on l’alimentació pren un paper primordial, per excés o per promeses de no abusar-ne tant. Al voltant del fenomen alimentari us fem difusió d’una bona iniciativa, la web “mentida podrida”


És un campanya de l’entitat Veterinaris sense Fronteres-Justícia Alimentària Global  on ens alerten dels trucs publicitaris més emprats en relació amb el menjar. Per tant ens fan adonar del que hi ha darrere de conceptes com natural, sa, casolà, enriquit, light...

També podem votar al pitjor anunci publicitari d’alimentació, a la secció “anuncis rancis”.

Inclou a la versió en català una guia didàctica pel professorat de Primària que té el següent objectiu és fomentar entre l’alumnat el coneixement i la presa de consciència sobre de quina manera la cadena de producció, comercialització, distribució i consum d’aliments a nivell global i local, així com els nostres hàbits de consum, influeixen en el desenvolupament de les nostres comunitats, en la salut i en el medi ambient. 








Per ampliar informació/reflexió també podem fer un cop d’ull al documental Nuestro Veneno Cotidiano .

Imagino que a hores d’ara, ningú dubta de la gran influència que té la publicitat sobre nosaltres atès que és tan present com l’aire que respirem; així com de la necessitat de treballar-la en sentit ampli des de l’escola. Tant pel que fa a la seva comprensió com a la producció de la mateixa.

Per ampliar/complementar/com alternativa a aquest treball de publicitat i alimentació que proposen a la guia didàctica; a classe/casa es pot fer un treball interdisciplinar sobre l’origen dels productes que mengem i els km que han de recórrer per arribar a les nostres llars. És un treball interessant que ens permet treballar des de matemàtiques, llengua (com sempre), a aspectes més de Medi com la sobirania alimentaria (també explicada a la web mentida podrida, es pot ampliar informació al vídeo Sobirania alimentària al Brasil), les migracions, geografia, ecologia (petjada ecològica). 

Josep Maria López Madrid

martes, 13 de enero de 2015

CREANT LLIBERTAT. EPISODI PRIMER: LA LOTERIA DE NÉIXER

En ocasions ens cal un nou compartir,  una nova lectura, una càlida audrició d’arguments, d’algunes reflexions, de vells dubtes per tal de reforçar els nostres pensaments,  els nostres buits i tornar a omplir les nostres dreceres, els nostres discursos i, en definitiva, els discursos que transmetrem als nostres, alumnes i fills.

En ocasions, també, cal veure l’educació com quelcom intern per poder projectar-la cap enfora. Cal un educar-se per educar i un reflexionar per fer créixer.

Això és el que proposen des de Creating Freedom i, concretament, des del seu documental The Lottery of Birh, una revisió de les relacions entre la llibertat, el poder i el control social. Unes didàctiques reflexions realitzades per acadèmics de renom relacionats amb el camp de l’economia, la ciència, la medicina, la política, la història, la sociologia, la psicologia,  el periodisme, la literatura i  l’espiritualitat en relació a com  sortir d’un abominable model de societat que ens arrossega i ens engoleix en un entramat de valors, creences i comportaments que s’allunyen cada vegada més d’una visió i acció  lliure i conscient del món, del nostre món.


Quin és el paper de l’educació en el control social? Pot i ha de ser políticament neutral? Ho som nosaltres?
I el treball? De quina manera empenta a la disciplina ideològica dins i fora de la feina? ÉS una metàfora de la democràcia real existent? És aquest fet aplicable a l’escola?
És possible avançar, com a alumne, com a individu, com a societat sense qüestionar i qüestionar-se, sense introspecció?
Pot esdevenir la creativitat,  la generació d’alternatives creatives,  una solució cap a la nostra transformació i la transformació del nostre context? Què en pensem a l’escola? Què en fem?

Aquestes i d’altres qüestions formen part d’aquest interessant  conjunt d’entrevistes a estudiosos i activistes vinculats a diferents camps del coneixement.
Personalment representa la necessitat de , cada cert temps, no sentir-se sol.

… la persona que entra en un sistema de autoridad ya no se ve a sí misma como actuando bajo su propia voluntad, sino que se ve a sí misma como un agente que ejecuta los deseos de otra persona (Milgram, 1974: 133).

The lottery of Birth
Creat i produït per Raoul Martínez i Joshua Van Praag

No és un documental gratuït.Es pot llogar per una setmana per uns 5 euros. És un documental en anglès amb subtítols en castellà.