miércoles, 2 de julio de 2014

L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA HA DE CONTRIBUIR A...

L’estiu pot ser un bon moment per la formació o l’autoformació; en aquesta darrera faceta, n’hi ha de moltes modalitats: llibres, articles, blogs... i un que a vegades fa mandra, però resulta d’allò més interessant com és la normativa. Lleis, decrets... acostumen a aportar-nos molta informació i habitualment ens manquen coneixements al respecte. No té “gairebé res a veure”, però un exemple el trobem al coses del BOE.
En aquests dies em centraré una mica en l’anàlisi dels Objectius de l’Educació Primària i la seva relació amb part de la realitat del nostre moment educatiu.
Així que aquí va el primer:
Conèixer, valorar i aplicar els valors i les normes de convivència per ser un ciutadà o ciutadana lliure capaç de prendre compromisos individuals i col·lectius, respectar els drets humans i acceptar el pluralisme propi d’una societat democràtica.
De democràcia, i la seva dubtosa presència al món de l’alumnat a les escoles, ja vaig parlar fa poc, així que em centraré en el tema dels valors i normes de convivència...
Recordem que els valors s’aprenen bàsicament amb la vivència dels mateixos, amb el seu contacte diari; aprenem el que ens fan fer i com ens fan comportar-nos realment i no el mer discurs de paraules més o menys boniques; és a dir, no funciona predicar que s’han de seguir uns determinats valors i normes de convivència a una classe i a l’escola, sinó que s’aprenen els que es viuen de debò, és a dir, aprenen i actuen en funció del que el context escolar els convida a seguir.
M’explico una mica millor, espero, els nens i nenes no respecten les normes de convivència a les escoles o classes a còpia de discursos dels i les mestres; els que ho fan és perquè viuen el respecte a les normes, en valoren les seves virtuts, en coneixen les conseqüències de no respectar-les, se’ls facilita l’espai i el temps perquè puguin aprendre a valorar les normes com quelcom necessari i que es segueixi el màxim d’autònomament possible...
En cas contrari, el que fan es actuar només per por al càstig, per por a les represàlies de determinat mestre, en definitiva, pensen a saltar-se les normes a la que poden. Jo sempre dic, que quan es veu realment una classe és quan marxa el o la mestra, que no tenim en condicions una classe si quan marxa la professor/a allò és una batalla campal o quelcom més light però de l’estil.
Com que veig que m’estic allargant més del que em pensava al principi, aquest primer objectiu l’hauré de retomar a un proper post.

Josep Maria López Madrid